Sundhedskort sau cardul de sanatate

marți, 14 iunie 2011
Mi-am propus sa dau si date tehnice in cazul in care cineva vrea sa "fuga" aici.Acest card de sanatate este totodata si card de identitate unde ai trecut numarul social (un fel de cod numeric personal) chiar daca e fara poza. Pe card sunt trecute: numele, adresa, numarul social, doctorul de care aparti (si numarul lui de telefon de la cabinet) si kommune-ul de care aparti. Acest card ti se cere cand suni la doctor pentru programare (nu te poti prezenta nici macar la urgenta daca nu ai sunat in prealabil si ti s-a spus sa vi) sau te duci la consultatie. Daca te opreste politia sau iti iei amenta tot cardul asta ti se cere ... Ati inteles ideea.

Cum il obti? Sunt 2 feluri (pana acum 2 ani erau 3):
1. Daca vi in Danemarca cu contract este cel mai usor. Te duci la primaria din kommune-ul in care locuiesti (sau cel al CPH) si ti se da o lista cu actele necesare (pe care nu o gasesc online si nici nu mi-o mai amintesc), dar daca ai contract, pasaport european si poze tip pasaport nu iti lipseste nimic.
2. Sa te ia cineva in grija (ceva de genul ca declara ca isi asuma, financiar, responsabilitatea pentru tine). Persoana respectiva trebuie sa aduca actele necesare (din minunata lista) + pasaportul tau european si pozele. Persoana care "are grija de tine" trebuie sa aibe un venit care sa ii acopere cheltuielile + 6.000kr pentru tine ... cei de la primarie hotarasc daca salariul este ok sau nu.
3. Care acum nu se pai poate. Trebuia sa ai un cont intr-o banca daneza in care sa ai cel putin 6.000kr. Iti trebuia extrasul de cont in loc de contract + restul. De ce spun ca nu se mai poate? Pentru ca acum iti poti deschide cont (cel putin ca persoana fizica) intr-o banca daneza doar daca ai acest minunat card.

Noi am reusit sa ne facem cardurile (si L. are) cu ajutorul unei prietene romance, Mihaela, stabilita aici cu multi ani in urma. Ea ne-a luat "in carca" pe toti 3. Cardurile le-am primit in 5 sapt. de la data depunerii (mult prea mult). Cole (sorela) le-a primit in 3 saptamani si sora Denisei in cateva zile. Incepusem sa ma inverzesc de nerabdare cand vedeam ca trece timpul si cardurile nu apareau, si noi care vroiam sa incepem scoala cat mai repede. Noroc ca pentru contractul de inchiriere al apartamentului nu am avut nevoie de cat de pasaport sembah.

Majoritatea angajatorilor iti cer cardul (sa-i spunem CPR) si cardul bancar la angajare, deci fara el nu poti trai aici.

1 comentarii:

Cristina at: 19 iunie 2011 la 12:03 spunea...

Mare noroc cu prietana romanca Mihaela, sa ii dea Dumnezeu sanatate. Pup

Trimiteți un comentariu