Primul job (legal :D)

joi, 30 iunie 2011
Luni (27.06.2011) am semnat contractul topi si incep pe 03.07.2011 ... vikar (adica temporar), 3 saptamani, in curatenie la o farmacie ... tin locul unei cunostinte (deci cu pile gelakguling) care isi ia concediu. Ceea ce ma bucura este ca am contract (si "sefu'" este danez, deci am speranta ca n-o sa ma tepuiasca sembah) si intru si eu pe piata muncii daneze.

O sa lucrez 5 zile pe saptamana (duminica around, luni, marti, miercuri si joi), seara (dupa ora 18), cate 2,5 ore/zi.

Salariul? gelakgulinggelakgulinggelakguling (sa-mi revin putin din ras) ... vreo 4300kr, iar dupa impozit (35%) o sa raman cu 2800kr. ... nici chiria nu o pot plati cu banii astia, DAR o sa pot spune ca am luat contact cu piata muncii (nu ma incalzeste in mod direct, dar poate o sa dea bine la CV).

Pana acolo fac 25min. cu bicicleta (deci nici nu dau bani pe abonament si in plus face imi bine la silueta gelakguling ), adica vreo 6km.

Numai avantaje cu jobul asta sengihnampakgigi.

Beneficii

luni, 27 iunie 2011
Am scapat si de examene si acum sunt intr-o binemeritata vacanta de o luna si jumatate celebrate. Nu este cine stie ce schimbare in programul meu, dar macar nu mai am teme si carti de citit. As mai avea 2 module (din 6) ca sa termin complet scoala, dar cred ca mai fac unul si iau pauza (pana cand? nu am idee).

In momentul in care m-am hotarat sa fac blogul avea atatea idei despre ce as putea sa scriu, dar acum parca nici una nu imi vine in minte. Spunea cineva sa scriu si despre lucrurile pozitive de aici, dar tot date "tehnice" sunt, si cum nu sunt genul orator cred ca as putea sa incerc sa enumar cateva.

"Viata" nu este atat de scumpa. Bine, ca turist este destul de scumpa, dar pentru noi (oameni calculati si zgarciti gelakguling) nu este atat de scumpa precum ne asteptam sa fie. Nu am iesit niciodata la restaurant sau la film (cu exceptia mea ... mi s-a facut cinste o data cu un film si o iesire in club siul), dar facem ca tot omul care se respecta ihikhik: cina gatita acasa (de V.), popcorn la microunde si un film descarcat de pe torrent. Pentru salariile lor, mancarea si hainele sunt acceptabile.

Statul chiar ajuta pe cei nevoiasi.
1. Cresa costa in jur de 3000-4000kr/luna, iar gradinita (cred, nu sunt foarte documentata) 1500kr/luna. Daca veniturile sunt mici, ceri ajutor de la kommune si ajungi sa platesti putin spre nimic sengihnampakgigi. Noi am avut cateva luni in care nu am platit nimic, iar acum platim 250kr/luna.
2. Aceeasi idee si cu chiria. Noua ne da statul in jur de 40% din valoarea chiriei, adica noi platim chiria integral si apoi primim de la kommune ajutorul.
Probabil ca sunt mai multe, dar noi de astea ne-am lovit, adica de ele am avut nevoie.

Ca sa intaresc ideea de "viata" ok, mentionez ca ne-am descurcat cu un salariu de jumatate de norma (toti 3, cu acele ajutoare de la stat) si am reusit sa ne platim o datorie, catre Denisa - destul de maricica pentru noi, in mai putin de 1 an.

Parca aerul este mai curat gelakguling ... nu sunt asa de multe masini ca in Romania si sunt multe spatii verzi. Ce mai imi place este ca se foloseste mult bicicleta (cu toate astea vezi destui grasani), iar cladirile nu sunt asa inalte.

Credeam ca o sa gasesc mai multe nerd, dar vad ca memoria nu ma ajuta ... Daca aveti intrebari, sunt aici.
O saptamana pe placul nostru, al tuturor.

...

sâmbătă, 18 iunie 2011
E sambata, V. este la munca iar L. doarme ... Saptamana viitoare am examen (mda, sunt pregatita ca un miel inainte de Pasti), dar nu am chef sa invat ceva, asa ca ma gandeam sa mai scriu una, alta, dar ce? (nici titlu nu am gile)

Viata aici e grea daca nu le sti limba (desi 90% din ei stiu engleza) si nu te poti integra (la punctul asta inca se mai duce o lupta interioara). Danezii nu sunt neaparat reci ci rezervati, dar odata ce ajungi sa te imprietenesti cu ei sunt ca si noi (aproape gelakguling).

Fiind inca criza (dar mai putin pronuntata decat in Ro) se gaseste greu de munca pentru straini. Motivul? Danezii au prioritate. Daca in trecut, danezii nu se bagau la joburi de curatenie sau ingrijit batrani ori persoane cu dizabilitati (joburi "joase"), acum, nevoiti de imprejurari, cauta orice. Si aici s-au facut disponibilizari and stuff, dar lumea nu se plange de traiul greu pe care il au (cu exceptia emigrantilor, adica si a mea gelakguling).

Caut ceva de munca de peste 1 an tumbuk, si ghici ce?, nu am gasit decat la o firma de curatenie a unui turc (sa-mi fie cu iertare, dar urata natie mai sunt), care dupa 2 luni de munca nu m-a platit pentru ca: 1. s-a dat spargerea la sediu si li s-au furat acte si chei si pana nu se pun la punct nu plateste pe nimeni (bull shit); 2. li s-a inchis firma pentru ca nu erau tocmai ok.
Nu aveam multe ore lucrate, asa ca m-am gandit ca daca apelez la un avocat al statului o sa pierd timpul aiurea (de vreme de firma era inchisa) si mai multi nervi o sa-mi fac. Si uite asa am pierdut seri (pentru ca faceai curatenie dupa ce se termina programul de lucru al "celor de rand") pe care le puteam petrece cautand joburi "normale" sau petrecand timp (care si asa ne lipseste) cu V. si L. ... Am avut nopti in care ajungeam si la 24 (o singura data am ajuns la 2, dupa ce am spus ca eu nu ma mai duc si la urmatoarea locatie). Si nici macar nu era grozav salariul tanduk, dar am facut-o si pe asta si m-am tepuit chiar inainte de Craciun.
Si V. a avut o experienta asemenatoare cu o firma de camioane (tot turci ketukmeje), norocul lui ca nu a lucrat multe ore pentru ei.

Nici L. nu a dus-o grozav la cresa, exceptand primele 2 luni. Traia din raceala in raceala si medicii spuneau ca este ceva viral si nu ii da nici un tratament. Nici macar atunci cand avea febra. Cel mai tare ma enerva doc. noastra, care atunci cand o sunam sa ii spun ce are L. (in speranta ca ne cheama sa il vada) imi zicea sa il tin acasa cateva zile ca sa poata fi pregatit pentru urmatoarea raceala (adica sa nu fie prea slabit organismul). Eu tot ii ziceam ca nu mananca si nu doarme din cauza tusei si a mucilor si ea ma intreba "dar de fapt ce te ingrijoreaza?" ... In p¤#**a matii, tocmai ce ti-am spus ce ma ingrijoreaza tensiontensiontension, ca apoi sa vina replica "daca tu vrei (ceva de genul daca ti neaparat) adu-l sa-l vad" ... Ma duceam vaca si ma intorceam bou, adica nici un tratament marah (dar macar imi ziceam ca am incercat). Cand avea febra mi se spunea sa-l tin dezbracat si sa-i dau multe lichide.
Dupa aprox. 8 luni de raceala (cu pauze de 2-3 zile), cu tuse, muci si febra de peste 39 (o singura data a avut 40,2) am invatat sa ma resemnez si sa nu mai apelez la doctor. Daca la inceput il indopam cu paracetamol supozitor pentru febra si sirop de tuse adus din Ro (pentru ca aici nu se da fara reteta), am invatat sa nu-i mai dau nimic. Instinctul m-a facut sa sun totusi la doc. cand am vazut ca este "mai bolnav decat in trecut" si asa am descoperit la timp o pneumonie pe care am tratat-o si de atunci a racit doar "subtire" (adica, nici daca am fi fost in Ro nu as fi apelat la doc.)
I-am facut si 3 cure de "crestere a imunitatii", iar ultima a terminat-o acum o luna. Sper ca de acum a trecut ce a fost mai greu, adica primul an de colectivitate si ca a facut cunostinta cu toti virusii. De racit o sa mai raceasca, sunt convinsa, dar macar nu o sa-l tina 8 luni.

Eu am luat mai multe antibiotice decat L. gile ... Vad ca la adulti nu se feresc sa dea. Am avut sinuzita bacteriana (plangeam de durere de cap, si nu exagerez) si un stafilococ sau streptococ (pentru ca nu mai sunt sigura de ce am auzit diam) in gat, si dupa terminarea tramamentului, durerea (mult mai redusa + senzatia de vata in gat) au persistat inca 2-3 sapt. Eu am luat cele de mai sus de la V. (doar ca el le-a avut intr-o forma mai usoara ce nu a necesitat antibiotic) si bine macar ca nu am pasat bolile lui L.

Acum mai ramane de vazut cum o sa evolueze polipii lui L. ... L-a vazut un doc. specialist si a spus ca sunt mici, dar sunt polipi si sa trebuie asteptat ori sa mai creasca, ori sa scada. Chiar daca ar fi avut varsta pentru operatie (de la 2 ani in sus se opereaza de polipi), tot nu era de operat.

Deci cum sa numesc "episodul" asta? Probleme?

Sundhedskort sau cardul de sanatate

marți, 14 iunie 2011
Mi-am propus sa dau si date tehnice in cazul in care cineva vrea sa "fuga" aici.Acest card de sanatate este totodata si card de identitate unde ai trecut numarul social (un fel de cod numeric personal) chiar daca e fara poza. Pe card sunt trecute: numele, adresa, numarul social, doctorul de care aparti (si numarul lui de telefon de la cabinet) si kommune-ul de care aparti. Acest card ti se cere cand suni la doctor pentru programare (nu te poti prezenta nici macar la urgenta daca nu ai sunat in prealabil si ti s-a spus sa vi) sau te duci la consultatie. Daca te opreste politia sau iti iei amenta tot cardul asta ti se cere ... Ati inteles ideea.

Cum il obti? Sunt 2 feluri (pana acum 2 ani erau 3):
1. Daca vi in Danemarca cu contract este cel mai usor. Te duci la primaria din kommune-ul in care locuiesti (sau cel al CPH) si ti se da o lista cu actele necesare (pe care nu o gasesc online si nici nu mi-o mai amintesc), dar daca ai contract, pasaport european si poze tip pasaport nu iti lipseste nimic.
2. Sa te ia cineva in grija (ceva de genul ca declara ca isi asuma, financiar, responsabilitatea pentru tine). Persoana respectiva trebuie sa aduca actele necesare (din minunata lista) + pasaportul tau european si pozele. Persoana care "are grija de tine" trebuie sa aibe un venit care sa ii acopere cheltuielile + 6.000kr pentru tine ... cei de la primarie hotarasc daca salariul este ok sau nu.
3. Care acum nu se pai poate. Trebuia sa ai un cont intr-o banca daneza in care sa ai cel putin 6.000kr. Iti trebuia extrasul de cont in loc de contract + restul. De ce spun ca nu se mai poate? Pentru ca acum iti poti deschide cont (cel putin ca persoana fizica) intr-o banca daneza doar daca ai acest minunat card.

Noi am reusit sa ne facem cardurile (si L. are) cu ajutorul unei prietene romance, Mihaela, stabilita aici cu multi ani in urma. Ea ne-a luat "in carca" pe toti 3. Cardurile le-am primit in 5 sapt. de la data depunerii (mult prea mult). Cole (sorela) le-a primit in 3 saptamani si sora Denisei in cateva zile. Incepusem sa ma inverzesc de nerabdare cand vedeam ca trece timpul si cardurile nu apareau, si noi care vroiam sa incepem scoala cat mai repede. Noroc ca pentru contractul de inchiriere al apartamentului nu am avut nevoie de cat de pasaport sembah.

Majoritatea angajatorilor iti cer cardul (sa-i spunem CPR) si cardul bancar la angajare, deci fara el nu poti trai aici.

Transportul in CPH

luni, 13 iunie 2011
Cred ca nici pe patul de moarte nu voi intelege pe deplin sistemul lor cu zonele. Asa arata CPH impartita pe zone (nu stiu cat de bine intelegeti pentru ca poza e mica, iar dungile gri sunt traseele la trenuri si metrouri).
Poate ca trebuia sa mentionez si mijloacele de transport in comun: autobuzul, trenul sau S-tog (care circula si pe deasupra si prin subteran) si metroul (care si asta e pe deasupra si prin subteran)
Treaba sta in felul urmator: se poate circula cu bilet (klip) de 1 calatorie, cu klippekort de 10 calatorii, cu abonamentul sau bilet de 24 de ore. Pana acum usor, nu?
Daca deplasarea de la pct. A la pct. B te duce printr-o singura zona (sa spunem 1) iti trebuie klip de 2 zone (pentru ca nu exista pentru o singura zona) ... daca treci prin 2 zone folosesti klip de 2 zone (daaah gile), prin 3 zone cel de 3. Exista si pentru 4, 5, 6 sau 7 zone, dar nu am vazut sa cumpere cineva, asa ca majoritatea folosesc klip de 2 si 3 zone (rar de 8), iar daca trec prin mai multe trebuie sa perforeze (klipoces cum ii spun eu) de mai multe ori si uneori chiar combinat around. Chiar daca treci prin 11 zone sau 15, folosesti klippekort "alle zoner" (adica toate zonele). Exista bilete, klippekort si abonament atat pentru adulti cat si pentru copii. Nici asta nu e complicat, nu?


Acum vine partea imputita: nu intotdeaua platesti toate zonele prin care treci tension. Exemplu: de la Dyssegård (exact la granita zonelor 31 si 2) pana la Bella Center treci prin zonele 2, 1 si 3 ... logica si matematica iti spune ca iti trebuie klip de 3 zone, dar nuuuu, este bun cel de 2. O explicatie cica ar fi ca zonele 2 si 3 au aceeasi culoare (care nu se aplica daca esti in una din aceste zone in momentul cand te uiti pe harta, pentru ca zona in care esti atunci este rosie, ca sa iti sara in ochi si sa sti unde te afli gelakguling). O alta explicatie care mi s-a dat este cel putin bizara: iti imagineri ca harta cu zonele este un lac si arunci o piatra exact in zona in care te afli ... piatra genereaza cercuri (valuri) si prin cate zone trece valul pana ajunge la destinatie, atatea zona platesti ... DAR NU MERGE, NENE, NU MERGE EXPLICATIA ASTA, pentru ca pentru cazul de mai sus tot 3 zone sunt (dar aici se pupa faza pe culori).
O alta treaba care m-a enervat: de la Dyssegård (tot dau reperul asta pentru ca acum aici locuim) la Ishøj, cu bus-ul (mai scurt, mai usor de folosit sengihnampakgigi) treci prin 6 zone (asa spune Rejseplanen, ca noi numai dupa asta ne ghidam ca altfel ne-am lua campii si am pleca in lume) si anume 1, 2, 30, 33, 44, 55, dar platesti 4, ei bine la intoarcere treci prin aceleasi 6 zone, dar platesti 5 nerd. A incercat Denisa sa-mi explice diferenta prin faza cu piatra si lacul (pentru ca ei i s-a parut ca se potriveste la cazul asta, dar nici ea nu prea le are cu zonele), dar tot nu am preceput si dupa cum spuneam, nu cred ca as pricepe nici pe patul de moarte.

Si acum sa spun si cateva preturi:
- bilet de 1 calatorie: aprox. 23kr (daca il iei de la automat sau sofer) si 19kr daca il iei online
- klippekort de 2 zone: 140kr
- klippekort de 3 zone: 180kr
- klippekort de 8 zone: 435kr
- klippekort alle zoner: 455kr
- bilet de 24 ore: 130kr

La abonament de 2 zone, de exemplu, trebuie sa specifici si care 2 zone (nu pot fi oricare 2).
O klipoceala este valabila 1 ora, iar in intervalul asta te poti plimba cat vrei, dar in vecinatatea zonei in care ai klipocit. Exemplu: am klipocit in zona 1 la ora 12:00 si m-am plimbat cu mai multe mijloace prin zonele 1 si 2, pana la ora 13:00.
In bus klipocesti cand te urci (doar pe la sofer, si tot el verfica abonamentele si biletele), iar in S-tog si metrou se klipoceste in statie, pe peron.
Daca circuli fara bilet sau cu un bilet gresit, iti iei o amenda de 500kr.

Oricum, pentru distante mici (de maxim 8-10 km) folosim bicicleta, dar si aici se poate lua amenda gelakguling daca circuli pe trotuar sau fara lumini (noaptea), si este tot 500kr (stiu pentru ca a incasat V. una).

O saptamana faina va doresc.

Prin centru København (CPH)

sâmbătă, 11 iunie 2011
Pentru aproape 2 zile am lasat copilul Denisei si lui Cole (sorela mea venita in vizita din Kolding) si am profitat de ocazie sa vedem centrul capitalei. Ne-am facut un traseu de acasa pe care l-am respectat in proportie de 60-70%, ne-am uitat pe Rejseplanen sa vedem cate zone sunt pana acolo (nu explic acum treaba cu zonele ci cand o sa vorbesc despre transport) si cu ce putem ajunge, ne-am luat o sticla cu apa, 2 sandwich-uri (asa o fi corect? gelakguling) si am pornit la drum.

Am fost pe strada cu magazine (am uitat cum se numeste malu) si aici am vazut garda regala, asa ca i-am urmarit pana la palat unde au facut schimbul.

Palatul este chiar langa apa (canal cum ii spun ei) si vizavi este Opera, o cladire moderna, nou construita care nu este pe placul danezilor.

Nu mai stiam incotro s-o luam pentru ca ne-am abatut de la traseu si nu mai stiam pe unde exact suntem. Nu stiu cum am ajuns la o biserica micuta dar draguta care avea la nici 10m o fantana tare interesanta.De aici am ajuns intr-un vechi fort (mare maica, nu gluma).

La iesire am dat de un muzeu cu diverse lucruri din al 2-lea razboi mondial.
Vremea a inceput sa se strice si am hotarat ca mai avem si alte ocazii de vizitat. Ca sa fim siguri ca ajungem acasa, fara sa sunam dupa ajutoare, am reconstituit drumul si am ajuns inapoi la palat. Gata, de aici stim sa ajungem la strada cu magazinele si apoi la autobuz sengihnampakgigi. In drum spre "strada" am vazut o biserica si am intrat sa ne uitam si sa ne reculegem putin.

Am vazut destul de putine locuri putuscinte. Data urmatoare am fost cu piticul si caruciorul nostru rablagit cu care nu ne-am permis decat sa mergem pe strada cu magazine si pe langa canal.

Si am trecut si pe langa Tivoli care era decorat pentru Halloween

Am observat ca aproape toate statuile lor sunt dezbracate, si mai ales pe vremea de aici ihikhik.