Intrebari

duminică, 16 decembrie 2012

Salutare natiune.
Nu credeam ca mai am cititori :D. Am vazut ca lumea cere informatii despre Norvegia. Cred ca cel mai bine ar fi sa scrieti aici intrebarile si eu o sa raspund in alte posturi cat pot de bine si repede.
Deci :D, ce anume vreti sa stiti?
Ciao

32 comentarii:

Anonim at: 28 decembrie 2012 la 10:58 spunea...

buna ziua. in primul rand va doresc SARBATORI FERICITE siUN AN NOU MAI BUN SI LINISTIT!ma nu mesc Ioan B., sant din deva.., imi doresc mult "sa o iau de la inceput"..in alta parte, ma atrage Norvegia.., sant nevoit sa fac asta.., aici nu mai pot.., nu cunosc pe nimeni .., poate incerca-ti sa ma ajutati, sfatuiti.., v-as fi profund recunoscator.adresa mea de mail:ibojan65@yahoo.com , incaodata va multumesc in spernta unei "bucurii"

{ Thea Mihaela } at: 28 decembrie 2012 la 20:25 spunea...

Scrie aici ce vrei sa sti si daca pot te ajut cu cea mai mare placere

Mihai at: 31 decembrie 2012 la 17:23 spunea...

Salut, am primit o oferta de lucru de 4000 EUR/luna brut in Bergen dar trebuie sa-mi platesc singur cazarea/cheltuielile/masa. As avea cateva intrebari:
1. la 4000 EUR/brut, cat este salarul net?
2. avand in vedere ca am gasit garsoniere/studio la 5000 NOK/luna (modeste, intr-adevar, dar ma multumesc cu putin) ma pot descurca cu 4000 EUR brut si sa economisesc 800-1000 EUR pe luna?
Cat costa mancarea/cheltuielile pentru o persoana pentru o luna de iarna sa zicem, cand se plateste si incalzirea?
Cum e cu sistemul medical de la ei? Am inteles ca daca nu ai o problema care sa iti puna viata in pericol, astepti si cateva luni pana sa te vada un doctor.
Sunt convins ca nu o sa ma imbogatesc, o vad mai degraba ca pe o oportunitate de a vedea Norvegia pe gratis dar singura mea preocupare e sa nu ies in pierdere.

{ Thea Mihaela } at: 2 ianuarie 2013 la 09:12 spunea...

Salut Mihai
Salariul net ar veni undeva la 2600€ (aprox 36% impozitul pe luna). 5000 nok pe luna pt chirie e ok, dar pt caldura difera de suprafata (noi, la 86mp platim curentul in jurul la 1200 nok iarna si 350 vara). Pentru mancare iar depinde de stilul de viata. Noi suntem 3 si bugetul este de max 6000 nok pe luna (rar l-am depasit cand am cumparat si consumabile pt casa). Ideal e sa gatesti ca asa iesi mai bine cu bugetul, dar vreo 3000 tot o sa cheltuiesti.
Cat despre sistemul medical ... da, poti astepta si 2 luni pana ajungi la specialist.

Anonim at: 16 ianuarie 2013 la 07:42 spunea...

Buna.As dori sa aflu ceva informatii in legatura cu chiria in Norvegia.Defapt m-ar interesa sa stiu daca pot sa iau chirie fara acte(resedinta,contract de muna) sau totul depinde de hartii.Mi as dori tare mult sa incep o viata acolo.Am 23 de ani.Si experienta mai in nimic.

Anonim at: 16 ianuarie 2013 la 07:43 spunea...

Sunt fata si tot ce stiu sa fac e la lucrez la "sendwich-areala" Mc,Burger King, etc

{ Thea Mihaela } at: 17 ianuarie 2013 la 13:39 spunea...

Daca te duci la "plezneala" tb sa ai cel putin 6000-7000 € pana iti gasesti de munca (si nu se gaseate usor sa sti). Poti sa inchiriezi si fara acte, dar actele tot tb facute. Ori obtii nr. de identitate temporar (D-nummer),ori permanent, dar iti tb daca vrei sa-ti deschizi un cont in banca.

Anonim at: 24 ianuarie 2013 la 21:16 spunea...

Buna. Eu am o fetita de un an si impreuna cu sotul ne-am gandit sa ne mutam din tara. nu pot sa zic ca avem probleme financiare, dar pentru un trai mai bun pentru fetita noastra am face orice. Intrebarea mea ar fi cum se poate descurca o familie in Norvegia, vorbim numai limba engleza, eu sunt supervizor, sotul e sofer.. Merita oare sa incercam sa cautam de lucru? Ne gandim la termen lung, chiar si permanent.. Mersi anticipat pentru raspuns :)

{ Thea Mihaela } at: 25 ianuarie 2013 la 08:51 spunea...

Te poti descurca si numai cu engleza daca gasesti un job care nu cere norvegiana, doar ca majoritatea sunt in inginerie.
Doar cu limba engleza si cu calificarile voastre, ideal este sa emigrati aici doar in momentul in care o sa aveti (macar unul din voi) un contract.
Bafta!

Anonim at: 25 ianuarie 2013 la 13:09 spunea...

mersi mult pentru raspuns, o sa cautam. evident plecam numai daca avem macar un singur loc sigur :)altfel n-am facut nimic cu copil mic... iti doresc si eu toate cele bune :)

Anonim at: 28 februarie 2013 la 10:21 spunea...

Buna, am si eu o intrebare....cum sunt acceptati copii la gradinita, integrati,daca poti te rog da-ne niste detalii

{ Thea Mihaela } at: 2 martie 2013 la 09:04 spunea...

In gradinita la L sunt mai multe nationalitati. Se vorbeste norvegiana, dar unele cantece sunt in engleza. Eu personal nu sunt multumita de alimentatia pe care o primesc. Sunt grupe mixte de copii intre 1 si 5 ani, asa ca cei mici isi cam iau trante. Nu am vazut/simtit sa se tina cont ca nu e norvegian, sau "mai ales" roman

Anonim at: 4 martie 2013 la 12:28 spunea...

Multumesc pentru raspuns. Sincer m-ar interesa totusi cum s-ar putea intelege copilul meu de 4 ani acolo...macar sa ceara la toaleta..:).Sunt acceptati parintii o perioda, macar de adaptare? e cam ciudat sa imi las copilul intr-un loc unde nu intelege nimic si nu este inteles...ma gandesc ca este derutant si frustrant pt el. Multumesc din nou pt raspuns

{ Thea Mihaela } at: 4 martie 2013 la 17:08 spunea...

E derutant si frustrant la inceput, dar prind limba cu o viteza de speriat. Acomodarea (in care poate sta si parintele o parte din zi) e de 3-5 zile ... cel putin la gradinita la care este L.
Eu le-am spus educatoarelor cand cere la wc ce spune si apoi a schimbat baiatul pe norvegiana un timp. Acum spune in romana acasa (nu am idee daca la gradinita mai cere sau se duce direct).

Anonim at: 5 martie 2013 la 09:03 spunea...

Multumesc pentru raspuns.Si imi cer scuze anticipat daca insist cu intrebarile....Daca poti si nu te deranjeaza poti sa imi spui cam cat costa gradinita la un program...scurt (daca exista) de 4 ore ..sa zicem?

{ Thea Mihaela } at: 6 martie 2013 la 15:12 spunea...

Stiu ca au si program redus, dar nu am idee de preturi. Gradinita este in medie, fie ca e de stat sau particulara, 2700 nok/luna. As tinde sa spuna ca la 4 ore e la jumate de pret, dar nu cred ca e asa.

Anonim at: 15 martie 2013 la 14:10 spunea...

Buna ziua! M-am interesat in ultimul timp sa plecam in Norvegia vorbesc la plural deoarece suntem 2 un cuplu adica , am inteles ca de munca am putea sa ne gasim din mai incolo ca atunci incepe sezonul,noi vorbind cu niste cunostinte de acolo foarte "amabile si saritoare" as dori sa te intreb daca este adevart ca din mai avem mai multe sanse? sau daca am pleca sa ne cautam de munca acolo ce sanse am avea noi fiind vorbitori de engleza ne-ar interesa o fabrica ceva sau orice, multumesc anticipat!

{ Thea Mihaela } at: 15 martie 2013 la 18:56 spunea...

Nu am idee ce tip de fabrici vreti sau gasiti aici. Probabil ca vi s-a recomandat luna mai pt ca este mai cald si puteti umbla mai mult "din poarta in poarta". Presupun ca se poate doar cu engleza, dar este greu sa inchiriezi si sa traiesti aici fara job. Ideal e ca vi cu un contract.

Anonim at: 17 martie 2013 la 11:42 spunea...

Da stiu ca ideal ar fi sa plecam cu un contrac ideea este ca nu am gasit nici o firma de recrutare seriosa cu care sa plecam m-am uitat pe Eures dar cer numai ingineri electricieni etc, acum nu stiu mai caut poate gasesc ceva o firma cu care sa plecam va multumesc frumos!

Anonim at: 3 aprilie 2013 la 21:43 spunea...

buna seara! sunt medic stomatolog si as dori sa stiu cam care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez ca sa pot emigra in Norvegia. multumesc frumos!

Anonim at: 8 iunie 2013 la 00:10 spunea...

:) buna seara Mihaela!In primul rand felicitari pentru acest blog si pentru ideea in sine de a ajuta si de a sfatui (in masura in care timpul iti permite)oameni care doresc sa ajunga in Norvegia.Printre ei ma numar si eu si as dori sa stiu daca ma poti sfatui cu privire la "problemele" care pot aparea in privinta copilului meu care ma va insoti.

Silviu Ovidiu at: 2 iulie 2013 la 13:26 spunea...

buna ziua, ma bucur enorm ca am gasit acest blog si incerc sa ma documentez referitor la o emigrare in norvegia.

Sunt inginer constructor , si as vrea sa stiu care ar fi pasii unei emigrari in norvegia daca nu am contract.
Momentan lucrez in proiectare pentru o firma de constructii ce face proiectare pentru o firma din norvergia. Dar firma din norvegia din pacate nu doreste sa angajeze straini. Totodata am inceput sa invat limba norvegiana in urma cu 6 luni dar e foarte greu si sunt doar la inceput. As dori sa emigrez impreuna cu sotia mea , ea e traducator autorizat engleza franceza.

va multumesc anticipat pentru sfaturile oferite.

{ Unknown } at: 17 septembrie 2013 la 12:51 spunea...

Buna Mihaela,
Sunt si eu interesata de aceasta tara, ca toti care au mai comentat pe aici...Eu sunt arhitect, se cauta asa ceva?..Aici in Ro ca arhitect nu mai gasesti nimic din pacate :|

{ Thea Mihaela } at: 17 septembrie 2013 la 19:26 spunea...

Chiar nu stiu daca se cauta arhitecti, presupun ca da din moment ce se cauta ingineri. Sunt ramuri cu legaturi

Anonim at: 16 februarie 2014 la 16:56 spunea...

Buna, sunt interesata de mutarea in danemarca mai mult iar nelamurirea mea este, la fel,legata delocul de munca. Sunt inginer in telecomunicatii, lucrez in domeniul IT - job bine platit la noi insa nu stiu cum e acolo. Care sunt cele mai bune siteuri de gasit locuri de munca pentru persoanele cu studii superioare ? si cam care credeti ca ar fi salariul pe acest domeniu acolo ?

{ Thea Mihaela } at: 27 februarie 2014 la 18:00 spunea...

www.jobnet.dk
www.jobindex.dk
Astea din ce imi amintesc. Dar sunt sigura ca am pus niste linkuri pe la inceputurile blogului. In legatura cu salariu chiar nu stiu.

{ Unknown } at: 10 martie 2014 la 10:41 spunea...

Buna Mihaela . Felicitari pentru blog. Eu tocmai am venit aici prin cineva dar cica am nevoie de ceva contract . Deabia am facut rost de chirie . Cum sa intru in posesia unui contract pentru ca firma la care initial voi lucra nu ii intereseaza sa ma angajeze. Multumesc deocamdata.

Anonim at: 4 aprilie 2014 la 15:21 spunea...

Buna . Stii cumva ce suma ar fi de preferat sa ai pentru a traii in Norvegia 2-3luni fara un job ? Adica o gasoniera , cand vine vorba de mancare nu sunt foarte mofturos i-ar la haine sunt destul de mofturos. Stii cumva care este pretul mediu pentru un apartament cu 2 camere in trondheim ? Multumesc mult si mult succes cu blogul.

Anonim at: 12 ianuarie 2015 la 14:52 spunea...

buna ziua. stiti cumva de cate ore de lucru am nevoie minim pe contractul de munca pentru a-mi putea lua id si permis de sedere in norvegia? multumesc frumos

{ Thea Mihaela } at: 28 ianuarie 2015 la 09:21 spunea...

Eu am luat permisul de sedere cu contract fast (37,5 ore pe sapt). Stiu ca se poate si cu mai putin, dar chiar nu stiu limita. Intra pe www.udi.no si vezi ce gasesti acolo. Bafta!

{ Unknown } at: 23 aprilie 2016 la 15:31 spunea...

Salut!As dori sa stiu daca merg in Norvegia in căutarea unui loc de munca fara sa cunosc limba nici locală si nici engleza credeti ca as putea avea vre o sansa?Vorbesc si scriu excelent spaniola daca asta se consideră un avantaj in plus,iar meserii si calificări am câteva.Multumesc anticipat

{ Unknown } at: 23 aprilie 2016 la 15:33 spunea...

Salut!As dori sa stiu daca merg in Norvegia in căutarea unui loc de munca fara sa cunosc limba nici locală si nici engleza credeti ca as putea avea vre o sansa?Vorbesc si scriu excelent spaniola daca asta se consideră un avantaj in plus,iar meserii si calificări am câteva.Multumesc anticipat

Trimiteți un comentariu