Long time, no see ...

vineri, 17 august 2018
Bine, sanatosi? Si noi 😊
Au trecut ceva anisori de la ultimul articol. Intre timp ne-am mutat la casa noastra si am schimbat locul de munca de 2 ori. Copiii au inceput la alta scoala, respectiv alta gradinita si s-au adaptat foarte bine.

In vara lui 2016 ne-am cumparat o casuta 😇 si inainte de Craciun m-au anuntat ca intru in somaj tehnic 😨. Pe la inceputul lui 2016 fusese un val de concedieri din cauza crizei petrolului (domeniu in care activam si eu) si la sfarsitul anului un val de somaj tehnic. Eu am prins valul 2.
Depresie, ganduri si un nou inceput (inca unul). Nici sotul nu reusea sa ma faca sa vad luminita de la capatul tunelului. Au fost niste sarbatori triste 😩.
Am stat in somaj tehnic aproximativ 4 luni si jumatate, timp in care imi cautam alt loc de munca. Nu puteam sa astept sa ma cheme inapoi atunci cand or sa considere ca cei ramasi nu fac vata volumului de munca. Plus ca nu sunt genul casnica si statul acasa pe banii statului (mai putini decat salariul ce-l aveam inainte) ma baga in depresie.
Toti colegii din valul 2 si-au cautat si si-au gasit de munca la un moment dat. A existat si un val 3 de somaj tehnic in primavara lui 2017. Cred ca din 25 de ingineri, cati eram in departamentul meu, au ramas mai putin de 10.

Ca sa-mi ocup timpul si mintea (cat am fost in somaj), am inceput sa merg la sala ... aproximativ 2 ore pe sedinta, 4-5 zile pe saptamana 😤. Facusem ceva muschiuleti 😂, dar au cam disparut dupa ce am inceput iar munca.
Am trecut de la inginer structuri metalice (platforme petroliere) la manager de proiect in domeniul constructilor civile. Lucrau mult cu scolile si gradinitele si exact cand lumea era in vacanta, la noi era stresul cel mai mare. In anul ala, 2017, nu am avut vacanta de vara din motivul mai sus enuntat.
Intre timp primisem un raspuns la o aplicatie din ianuarie 😂 si in toamna am inceput la locul actual de munca, inginer civil (structuri din beton prefabricat).
Avem fabrica proprie si echipe de montaj. Stres mai mare decat aici nu am trait pana acum ... in Norvegia ma refer.

In ianuarie 2017 am aplicat pentru rezidenta permanenta (dupa cei 5 ani minim ceruti) si am primit hartiuta in aprilie. Tot anul trecut am dat si testul de limba (norskprøve) si am luat B1 si B2 😇 (B2 e "gradul" cel mai mare ce il poti lua la test). Ca sa studiezi la universitate iti trebuie B2 si ca sa aplici pentru cetatenie iti trebuie minim A2. Ordinea este A1, A2, B1, B2 (de la cel mai mic la cel mai mare).
Anul asta ma pregatesc pentru alta testare si la anul o sa aplic pentru cetatenie (in mare parte din cauza ambasadei romane la Oslo care isi bate joc de noi toti).

Succes in toate va doresc!!!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu