Drepturile copilului

marți, 19 februarie 2013

Nu stiu prea multe despre legislatie, dar acum cateva zile s-a deschis subiectul pe un grup de pe FB din care fac parte si asa am incepu sa ma interesez mai atent.

Asadar, barnevernet (serviciul de protectie a copilului) este responsabila (ca institutie) cu protejarea drepturilor si intereselor copiilor cu o situatie familiala dificila. Institutia urmareste sa se asigure ca copiii primesc o ingrijire adecvata si sa previna ca ei sa fie supusi unui stres extrem atat fizic cat si psihologic.
Principiul de baza care guvernează toate eforturile de a proteja copilul este devotamentul fata de interesul "suprem" al copilului.  

"Parintii trebuie sa aibe un comportament firescu cu proprii copii, nici neglijent, nici prea posesiv, si nicidecum agresiv, mai ales la modul violent. Copii pot fi mustrati discret, nu in public, nu trebuie sa li se faca orice moft, pot fi lasati sa planga uneori pana se linistesc.
E bine sa fie lasati sa se joace singuri uneori (sau cu alti copii), dar niciodata sa nu-i lasati nesupravegheati. Atentie in grija cui ii lasati, sa fie persoane cunoscute si de incredere!
Cred ca nimeni nu vine sa ia copii brusc, decat in cazuri extreme (de violenta, lasati singuri in casa , nesupravegheati pe strada, abuz de alcool, neglijenta familiala), in rest se cheama la consiliere, comunicare, si daca chiar nu ajung cu parintii la un consens, probabil institutiile hotarasc sa ia copii." (Daniel A.)  

"Legea protectiei copilului interzice orice fel de admonestare fizica a copilului: urechiatul, imbrancitul, zgaltaiala si alte "nimicuri" pot duce la deschiderea unei anchete sociale. De aici si pana la plasamentul copilului este drum lung, dar nu-i de dorit a porni pe el."  (Adriana L.)  

"Asta e si atitudinea norvegiana "de fatada", barnevernet isi face datoria, altfel aud povesti cu abuzuri si vad ca si norvegienilor le e frica de barnevern si evita pe cat pot sa ajunga in contact cu ei. Au ajuns un fel de securitate de pe vremuri, zambesti frumos si zici ca ei dar te feresti ca de dracu sa te ia in vizor ... destul de trist as zice." (Cristina K.)  

Barnevernet lucrează pentru a se asigura , ca familiile au cele mai bune conditii posibile pentru ingrijirea copiilor lor. De aici li se trage unora cosmarul vietii.  

(urmeaza povesti care circula "prin viu grai" pe internet, nu stiu care este de fapt adevarata lor poveste)  

1. Un cuplu de indieni care trăiesc în Norvegia au pierdut custodia copiilor lor, după ce asistenţii sociali au considerat că soţii dau dovadă de un “comportament inadecvat”.  
Anurup şi Sagarika Bhattacharya îşi hrăneau copiii cu mâna şi dormeau în aceeaşi cameră cu ei, motiv pentru care autorităţile norvegiene i-au decăzut din drepturile parentale, scrie Daily Mail.
La opt luni de la incident, indienii încă nu şi-au recuperat copiii, băieţelul în vârstă de trei ani şi fetiţa de un an. Disperaţi, ei au cerut ajutorul guvernului indian, care a contactat autorităţile norvegiene.
Asistenţii sociali au luat copiii şi le-au spus indienilor că îi pot vedea doar de două ori pe an, câte o oră de fiecare dată, până când aceştia împlinesc 18 ani.
În ciuda intervenţiei guvernului indian, autorităţile norvegiene refuză să ofere alte explicaţii, scrie Daily Mail.
De altfel, publicaţia notează că protecţia copilului din Norvegia a fost criticată de multe ori în ultima vreme, din cauza “exceselor” din sistem.  

2. Rusoaica Irina Bergset a fost decăzută din drepturile părinteşti de către justiţia din Norvegia. De creşterea copilului se va ocupa fostul ei soţ, pe care Irina îl acuză de manifestarea unui comportament inadecvat faţă de copil. În Rusia Comitetul de anchetă a deschis un dosar penal împotriva fostului soţ.
Când, cu un an în urmă, Irina a început să-l suspecteze pe soţul ei de pedofilie şi a depus o plângere la poliţie, i s-au luat copiii şi au fost daţi unei familii adoptive. Fiul cel mare, care avea cetăţenie rusească, a fost dat mamei lui. Însă lucrurile nu au stat la fel în privinţa celui mic. Mişa în vârstă de 4 ani, cetăţean al Norvegiei, va fi dat în custodia tatălui care este tot norvegian.  

3. Moldoveanu Ciprian Constantin şi Corina Ana-Maria Burcea , soţ şi soţie, au fost arestaţi pentru rele tratamente aplicate minorilor şi trimişi de urgenţă în ţară, iar de trei luni nu mai ştiu nimic despre micuţii lor.
Băiatul lor în vârstă de şapte luni a fost depistat cu piatră la unul dintre rinichi, drept pentru care mama a fost internată cu cei doi copii la o clinică din Drammen. Într-una dintre zile, fetiţa în vârstă de un an şi zece luni făcea gălăgie, iar mama ei a încercat să o potolească cu o palmă la fund.
Momentul a fost însă surprins de medicii clinicii, care au chemat protecţia socială, minorii fiind imediat îndepărtaţi de mamă.
“Pentru o simplă palmă la fund am rămas fără ambii copii. Suntem disperaţi, vrem copiii înapoi şi nimeni nu ne ajută”, a spus îndurerat Ciprian Moldoveanu.  

Asadar, mare grija cum iti cresti si educi copii in Norveia. Ai ajuns aici, atunci ai face bine sa respecti legile!!!

8 comentarii:

{ Maria } at: 19 februarie 2013 la 17:42 spunea...

This is creepy, pe cuvant :D Adica, pe bune, si eu dorm cu fiu-meu in camera, vrei sa spui ca mi l-ar lua? :D

Imi povestea si cumnata-mea faze d-astea despre Canada, e cam la fel.

{ Thea Mihaela } at: 19 februarie 2013 la 17:55 spunea...

E creepy ca nu sti cum sa te porti cu ei. Daca esti sever ca maltratezi/abuzezi copilul. Daca esti prea moala nu au autoritate asupra lui. E o oarecare tensiune in aer de cand s-a dezbatut subiectul.
Stiam oarecum regulile, dar aplicarea lor abia acum a ajuns la urechile mele.

Luminiţa at: 20 februarie 2013 la 08:34 spunea...

O, doamne, ce reguli ciudate. Ciudate, pentru noi.. cei din partea de est a europei, care am fost obişnuiţi cu un anumit sistem / educaţie. Nici nu mai ştii cum să-ţi creşti copilul, în stresul ăsta continuu.

Anonim at: 25 februarie 2013 la 08:50 spunea...

Intr-adevar in tarile " civilizate " , regulile sunt reguli !!! Iar regulile in privinta copiilor nu fac exceptie; stiu cazuri asemanatoare din Germania,unde mama romanca, abia intrata in sistemul lor, tremura de teama la gesturile si reactiile copilului ,mai ales cand ieseau in public; tot timpul avea in minte acest serviciu de protectie a copilului... Silviu Marinarul.

Anonim at: 5 noiembrie 2013 la 09:08 spunea...

reguli asemanatoare sunt in toata europa. In unele tari insa nu se aplica.
Copilul insa copie parintii, gesturi, reactii.

Anonim at: 3 aprilie 2014 la 13:02 spunea...

este adevarat,copii sint cel mai frumos miracol de pe pamintul acesta,dar sa un uitam ca sistemele aplícate de asa zisele tari super dezvoltate sint niste erori la final.In aceste tari cresc copii cu sentimente urite,vedeti cum pun mina pe arme si isi impusca colegii din scoala pentru ca au ris de el la ora de sport etc.Toate acestea pleaca de la educatia libertina fara limita,

Anonim at: 3 aprilie 2014 la 13:21 spunea...

continuare la comentariul de mai sus..La copil trebuie aplicata smerenia pentru ca aceasta va deschide in el sentimente bune pentru cei din jurul lui,atunci va intelege ca cei din jurul lui sint la fel ca el si va lasa competitia si va capata inteligente care il va ajuta sa se bucure de tot ce va intimpina....pe parcursul vietii lui.Scuzatima dar toti sintem mai buni cind raul ne loveste.Atunci sa ii facem pe copii sa guste din toate cite putin pentru ca sa le fie bine lor mai intii,si dupa aceia si noua care plecam .........

Anonim at: 22 aprilie 2020 la 14:59 spunea...

Great article. I also reccomend
https://typkota.wordpress.com/2020/04/17/zapach-moczu-kota-moze-byc-bardzo-obrzydliwy-szczegolnie-jesli-twoj-kot-zacznie-sikac-poza-kuweta/

Trimiteți un comentariu