Pentru Silviu marinarul :D

luni, 17 decembrie 2012
Am vazut ca te intereseaza cum sa faci cu locuinta si actele.
O sa-ti relatez cum am facut eu si cum se face mai nou (s-au schimbat putin lucrurile, posibil sa se mai schimbe si pe viitor).

1. Locuinta gasesti pe www.finn.no (finn/eiendom/bolig til leie, si de aici sortezi dupa localitate si ce alte criterii mai vrei tu). Mai sunt cateva site-uri mici, dar aceleasi anunturi le gasesti si pe finn. Am intrebat in stanga si in dreapta de site-uri unde pot gasi chirii pentru ca imi era greu sa cred ca finn este THE ONE AND ONLY.
Majoritatea proprietarilor/firmelor cer 2-3 luni in avans chirie + luna in care te muti, deci sa ai bani de vreo 4 chirii. Banii ii recuperezi dupa ce te muti, sau daca ai norocul sa nimeresti ca noi atunci ultimele luni nu o sa mai platesti chirie.
Trebuie sa citesti bine anuntul sa vezi daca ai ceva inclus in pret, cum ar fi: caldura (si/sau curentul), apa, unele costuri comune (daca stai la bloc), internet, cablu TV. Poti gasi locuite nemobilate, mobilate partial sau mobilate complet. De regula se inchiriaza pe 1 an cu posibilitatea de prelungire (noi tocmai ce am reinnoit contractul pentru inca un an).
Majoritatea apartamentelor/caselor sunt cu incalzire electrica si aragaz(cuptor) tot electric. Nu te speria, electricitatea nu este scumpa.

2. In privinta actelor s-a schimbat procedura din vara. Intri pe www.udi.no si comuti pe engleza (spre deosebire de finn aici ai aceasta posibilitate). Poti intra direct pe link-ul asta . Trebuie sa te inregistrezi aici si sa-ti rezervi o ora la care sa te prezinti la politie pentru rezidenta.
Cand am aplicat eu prima data nu se putea face rezervare online pt romani si bulgari. A trebuit sa completez un formular cu date legate de firma la care lucrez, si sa aduc pasaportul, contractul de munca si contractul de chirie (si se dadea doar pe 1 an). Acum in decembrie cand m-am dus sa reinoiesc rezidenta am vazut ca s-au schimbat regulile si nu au mai cerut contract de chirie si datele despre firma la care lucrez (adica acel formular).
De la politie primesti permisul de rezidenta si abia apoi poti sa ceri numar de identitate (fødselsnummer) de la Skatteetaten (www.skatteetaten.no). Gasesti aici mai multe informatii. Va trebui sa folosesti google translate (nu traduce perfetct, dar suficient cat sa-ti faci o idee).
Poti sa ceri in acelasi timp fødselsnummer si skattekort (cardul de impozitare al sarariului ... sa nu te astepti sa fie un card propriu-zis :D). Sa ti minte ca beneficiezi de 10% reducere a impozitului in primii 2 ani (calendaristici) lucrati in No, dar ca banii astia o sa ii poti cere abia anul urmator, in martie, cand primesti un fel de recalculare a impozitului platit pe anul precedent.
Daca tu esti singurul care o sa lucreze, pentru restul familiei va trebui sa faci cerere de "family imigration" (info) dupa ce ai obtinut tu rezidenta, si ei or s-o primeasca mai repede :)).

Sper sa astea sunt informatiile pe care le cereai.
Bafta la cautari!

Intrebari

duminică, 16 decembrie 2012

Salutare natiune.
Nu credeam ca mai am cititori :D. Am vazut ca lumea cere informatii despre Norvegia. Cred ca cel mai bine ar fi sa scrieti aici intrebarile si eu o sa raspund in alte posturi cat pot de bine si repede.
Deci :D, ce anume vreti sa stiti?
Ciao